RC ESC Çalışmıyor. Neleri kontrol etmeli? Ne yapmalı?

01-02-2018 17:51
RC ESC Çalışmıyor. Neleri kontrol etmeli? Ne yapmalı?

 

ESC Bağlantılarını

Yaptım Çalışmıyor
 

Neleri kontrol etmeli? Ne yapmalı?

 
DİKKAT: İlk olarak ESC ve Pil bağlantılarının kutup yönlerinin (+ ve -) doğru olduğundan emin olun. Ters kutup bağlantısı ESC nin bozulmasına sebep olur.  Emin olmadan ESC ye enerji vermeyin.
ESC ve Motor bağlantısı direk lehimli veya uygun lehimlenmiş soketler ile yapılmış olmalıdır. Zayıf temas çalışmamasına sebep olabilir. Aynı şekilde Pil ve ESC bağlantısı da Lehimlenmiş uygun soket ile yapılmalıdır. Elle sarılmış veya bant ile tutturulmuş bağlantılar ile test yapmayın.
 
ESC nin Gaz Kalibrasyonunu yapın (Bir kez yapılması yeterlidir): 
1- Kumanda vericisi açık iken gaz kolunu (Throttle) maksimum konumuna itin. 
2- ESC alıcıya takılı ve motor ESC ye bağlı iken Pili takın
3- Bir veya iki kez bip sesi duyunca gaz kolunu minumum seviyeye çekin.
4- Yine bir veya iki kez bip sesi duyulması gerekir. Ve bir kaç saniye içinde motor başlama sinyali duyulur.


Çalıştırma Prosedürü: 

1- Kumanda vericisini açın

2- ESC nin sinyal kablosunun alıcı üzerinde doğru kanala takılı olduğunda emin olun. (Kumandanın hangi kolunu kullanacaksanız o kolun kontrol ettiği kanala takmalısınız). Genellikle bu sol taraftaki yaysız koldur. Yani gaz kontrolü sağlayan kol ve bu kol genellikle alıcının 3. kanalını kontrol eder. Bazı markalarda ise 1. kanal olabilir. Ürün kitabına başvurunuz.
3- ESC nin kablosunun soketini doğru yönde taktığınızdan emin olun. Aşağıdaki şekilde sinyal yönü doğru olmalıdır. Genellikle resimdeki gibidir. Bazı markalarda sinyal dış tarafa denk gelir. Kumandanızın kitabına başvurunuz. Ters takarsanız ESC çalışmayacaktır.

  3- ESC nin batarya bağlantısını yapın ve ESC ye enerji verin.
  4- Eğer tek yönlü ESC ise (Yani geri özelliği yok ise) gaz kanalını kontrol eden kolun tamamen kapalı olduğundan emin olun. Güvenlik gereği ESC ler de başlangıç sinyal seviyesinin bir sınırı vardır. Bu Komut sinyali bu sınırın üstünde ise ESC devreye girmez. Bu sınır markadan markaya biraz farklılık gösterebilir. Gaz kolu tamamen kapalı olmalıdır. Bazı ESC ve/veya kumanda markaları için bu da yeterli olmayabilir. Bu durumda gaz kanalının trim ayarını da bir miktar kısmalısınız.
 
 
Yukardaki işlemleri yaptıktan sonra yine çalışmaz ise ...
 
5- Kumandanın sinyal yönünü kontrol edin. ESC nin kablosunu taktığınız kanalın sinyal yönü ESC için ters olabilir. Sinyal yönü her marka için aynı değildir. Bu durumda ESC çalışmayacaktır. İlgili kanalın yönünü Reverse fonksiyonunu kullanarak değiştirin. Bu değişikliği Dijital kumandalarda menüden Reverse kısmından yapabilirsiniz. Anaolog kumandalarda ise her kanal için kumanda üzerinde bir anahtar vardır. 
 
  Yukarıda anlatılanları doğru bir şekilde yaptığınızdan emin iseniz ve hala ESC çalışmıyor ise bataryanızın voltajını kontrol ediniz. ESC lerin çoğunda düşük voltaj kontrolü vardır. Batarya belli bir voltajın altında ise ESC motora giden elektriği keser. Bataryanızın dolu olduğundan emin olunuz. Buna rağmen sorun yaşamaya devam ediyorsanız alıcınız ve/veya vericiniz de bir sorun olup olmadığını kontrol etmelisiniz ve tabiki ESC de arızalı olabilir.



4-EK Madde: Eğer ESC alt resimdeki gibi çift yönlü ise yani ileri ve geri özelliği var ise gaz kanalı kapalı değil ortada olmalıdır. Bu tip ESC lerde 0 sinyali kollu kumandalar için tam orta noktadır. Direksiyon tipli kumandalarda ise doğru konum gaz tetiğinin doğal duruş pozisyonudur. 






IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.