Servo Motor Nedir? Rc Servo Motor Özellikleri Nelerdir?

16-12-2017 11:22
Servo Motor Nedir? Rc Servo Motor Özellikleri Nelerdir?
 
SERVO MOTOR NEDİR? 
Servo motorlar RC Servo, Servo Motor veya Servo ismi ile anılırlar. Farklı alan ve mekanizmalarda kullanılabilirler. Sanayi tipi olanlar ile rc hobi için olanlar arasında görsel ve yapısal farklılıklar vardır. Bizim konumuz RC Hobi olduğundan burada rc servolar ile ilgili konular anlatılmıştır.
Uzaktan kumandalı model araçlarda yani model uçak, model araba, model tekne, model helikopter ve drone sistemlerinde kullanıldıkları gibi robotlarda ayrıca sanayi de kullanılan bazı makinelerde, ar-ge çalışmalarında ve iha sistemlerinde kullanılırlar.
Servo motorların görevi bir elektronik sürücüden gelen sinyali harekete çevirmektir. Servonun iç yapısında bir elektrik motoru, elektronik kontrol devresi, potansiyometre ve dişliler mevcuttur. 
 
RC Servo Motor Çeşitleri ve Servo Motor Özellikleri:
 
1- Boyutlarına göre servo motorlar

a- Mikro servo motorlar: Küçük uzaktan kumandalı araçlarda ve çeşitli projelerde kullanılır. Yaklaşık ağırlıkları 3 gr ile 15 gr arasında değişir. 
b- Mini servo motorlar: Orta büyüklükte uzaktan kumandalı araçlarda ve çeşitli projelerde kullanılırlar. Yaklaşık ağırlıkları 16 gr ile 35 gr arasında değişir.
c- Standart servo motorlar: Orta ve daha büyük uzaktan kumandalı araçlarda ve çeşitli projelerde kullanılırlar. Yaklaşık ağırlıkları 40 gr ile 90 gr arasında değişir.
d- jumbo servo motorlar: Büyük (Giant Scale) uzaktan kumandalı araçlarda, çeşitli projelerde ve sanayide farklı alanlarda kullanılırlar. Yaklaşık ağırlıkları 100 gr ile 250 gr arasında değişir.


 
 

Servo motorların aynı boy sınıfında olmasına rağmen ağırlık ve kasa ölçülerinde bir miktar farklılıklar olabilir. Bunun sebebi plastik veya metal dişli olmaları, tork ve hız farklılıkları ve marka farklılıklarıdır.
 
 
2- Dişli yapılarına göre servo motor çeşitleri

Servo motorun içinde kullanılan dişli materyali servonun maruz kalacağı yüklere karşı sağlamlığını belirler. Bu seçimi servo motorun kullanacağımız alanda nasıl bir yüke maruz kalacağını düşünerek seçmeliyiz.
 
a- Plastik dişli servo motorlar 
b- Karbonite dişli servo motorlar
c- Metal dişli servo motorlar (Alimünyum ve/veya farklı metal alaşımları)
d- Çelik dişli servo motorlar
e- Titanyum dişli servo motorlar
 
Bu sıralama sağlamlık/dayanıklılık sıralamasına göredir.
 
3- Elektronik yapılarına göre servo motor çeşitleri
 
a- Analog servo motorlar 
b- Dijital servo motorlar
 
Dijital servo motorların analog olanlardan farkı nedir?
Dijital servolar analog servolardan çok daha iyi merkezleme yaparlar. Hassasiyetleri daha yüksektir.
Dijital servoların hareket alanındaki karşı yönden gelen yüke dirençleri daha iyidir. 
Dijital servoların bir çoğu programlanma özelliklerine sahiptir. Servo motorun yönü, merkezi, hareket sınırları, hareket hızı, hareket toplam açısı gibi özellikler programlama ile değiştirilebilir.
örneğin 140 derecelik servonun açısı 180 dereceye kadar arttırılabilir. ( Programlama özellikleri marka ve modele göre değişiklik gösterebilir. Genellikle Hitec markası gibi üst kalite servo motorların dijital olanları bu özelliklere sahiptir.
 
4- Çalışma açılarına göre servo motor çeşitleri 
 
a- Klasik 120 -140 derece servo motorlar
b- 180 derece servo motorlar
c- Sonsuz dönüş (360 derece) servo motorlar
 
- Çoğu servo 120 derecedir. Kullanım yerine göre 140 derece olarak kullanılabilirler. Dijital ve programlanabilen servo motorların büyük bir kısmı ise 180 dereceye kadar arttırılabilir. Bu tip servolar uzaktan kumandalı araba, uçak, helikopter, tekne gibi araçlarda ve çeşitli projelerde kullanılırlar.
- 180 derece servo motorlar genellikle model uçakların retract (açılır - kapanır iniş takımı) sistemlerinde kullanılır.
- Sonsuz dönüşlü servo motorlar ise genellikle robotlarda ve çeşitli projelerde kullanılırlar.
 
5- Çalışma voltajına göre servo motor çeşitleri
 
a- Normal voltaj yani 4.8 ile 6.8 volt aralığında çalışan servo motorlar
b- Yüksek voltaj yani 4.8 ile 8.4 volt aralığında çalışan servo motorlar. (Bazı yüksek voltaj servolar 6v ile 8.4v aralığında çalışır)



 
 
Servo motorlar nasıl bozulur?  Uzun Ömürlü olmaları için nelere dikkat etmeliyiz? 
 
Servo motor genellikle elektronik kısmının yanması ile bozulur. Yanmaya sebep olan hata ise servoların stall torkunun üzerinde zorlanması, çalışma voltajından daha yüksek voltaj verilmesi veya ters voltajdır.
En çok yapılan hata servonun zorlanması ve kasılmasıdır. Servo motorun hareketi bağlı olduğu mekanizmanın hareketi bittiğinde devam etmeye çalışıyorsa yani mekanik hareket sona ermesine rağmen servo hareketi devam ettirmeye çalışıyorsa bu durum servonun elektroniği üzerinde çok fazla zorlanma yaratır ve yanmasına sebep olur. servo kullanırken bu duruma kesinlikle dikkat edilmelidir.  Servonun torkundan daha fazla yüke maruz bırakmak da servonun bozulmasına sebep olacaktır.
Ayrıca servo motorun çalışma voltajına dikkat edilmelidir. Eğer servo motor yüksek voltaj özelliğine sahip değil ise genellikle 4.8 ile 6.8 volt aralığında çalışır. Daha yüksek voltaj verilmesi servo motorun elektroniğinin bozulmasına sebep olur. 
Ters akım da servo motorların bozulma sebebi olabilir. 
Ayrıca zorlanma sonucu dişli kırılması karşımıza çıkan diğer bir sorundur. Dişli kırılması ani darbelerden veya materyalin kaldıramayacağı yüke maruz kalmasından kaynaklanır.
Tüm bu konular kullanıcının sorumluluğunda olduğundan kullanım esnasında dikkat edilmesi yeni bir servo alma mailyetinden kurtarır.
  
Marka kalitesi bir servo motor için ne ifade eder? 
 
Kaliteli servolar biraz pahalıdır ama önemli farklılıklara sahiptirler.
Kaliteli servo motor kalitesiz olanlara göre çok daha az akım tüketerek aynı gücü veya daha fazlasını oluşturur.
Merkezleme kabiliyetleri çok daha iyidir. Hareketleri kusursuz ve hassas dır. Hareket doğrulukları yüksektir.
Kaliteli servo motorlar çalışma süresi boyunca kararlılıklarını sürdürür. Kalitesiz servolar da ise güç kaybı, merkezleme hataları gibi durumlar oluşabilir.
İyi markaların malzeme kaliteleri diğerlerine göre çok yüksektir. 
Çok ucuz servolar da görülen önemli bir sorun ise karasız tepkiler ve salınım hareketidir. 
 
Neden Hitec Markası? 
Hitec Bir Güney Kore Markasıdır. 1972 yılından beri yüksek kaliteli ve verimli servo motor çeşitleri ile Uzaktan kumanda sistemleri üretmektedir.  Servo motorları profesyonel iha çalışmalarında, sanayinin bir çok dalında ve profesyonel uzaktan kumandalı model hobi sektöründe yaygın olarak kullanılmaktadır.
 
Neden Towerpro Markası?
Towerpro uygun fiyatlı ve ortalama bir kaliteye yaklaşan bir markadır. Basit projelerde ve giriş seviyesi uzaktan kumandalı araçlarda kullanmak için idealdir?
Towerpro markasının çok fazla taklidi mevcuttur. Taklit olanlarında titreme sorunu yaygındır. Satın alırken orjinal olduğundan emin olunuz.
 
 - Firmamız Hitec Markasının Türkiye Exclusive distrübitörüdür ve direkt olarak üreticiden ithalat yapmaktadır.
 - Towerpro servo motorlar firmamız tarafından direkt olarak üreticisinden ithal edilmektedir. Bu markanın çok fazla sayıda taklitleri 
    mevcuttur. Alırken orjinal olmasına dikkat edilmelidir. 
 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.